מה לבחור ללמוד ב 2023? איך לבחור מקצוע הכי משתלם לעשור הקרוב?

מה לבחור ללמוד ב 2023? איך לבחור מקצוע הכי משתלם לעשור הקרוב?

המדריך המלא לבחירת מקצוע חדש למתחילי קריירה עם 5 כללים ברורים לפעולה. בחירת מוסד הלימודים המתאים ביותר במקצוע שבחרתם. איך לא ליפול למלכודת לימודים הלא משתלמים?


12 ספטמבר 2022

Dan Avidor

דן אבידור

עוזר אקדמי

אם שאלתם את עצמכם מה לבחור ללמוד? מה המקצוע המשתלם ביותר? איך לבחור מקצוע הכי משתלם וגם שיהיה רלוונטי לפחות ל 10 שנים הקרובות? דעו לכם אתם לא לבד. פייסבוק מלא באנשים בגילאים החל מ-18 ועד 45 ששואלים בקבוצות שונות ומשונות שאלות דומות. ״ אני בן/בת 20+ / 30+ ואני חייב/ת לעשות עם עצמי משהו , ואני לא יודע/ת מה לבחור ללמוד״. במשפט זה ניסיתי לסכם אלפי שאלות דומות (פחות או יותר).

אני בטוח כי היו אנשים לפניי שאמרו לכם ( או שקראתם בכתבות) כי אתם חייבים קודם להבין לאיזה תחום אתם נוטים יותר : הומני או ריאלי. ההמלצות בד״כ פונות לעבר שלכם מבית הספר : ״מה אהבתם ללמוד? ספרות? ביולוגיה? חינוך? או אולי הייתם יותר ראש אנליטי לכיוון של מתמטיקה, פיזיקה, מחשבים…״. יש גם בעלי מקצוע ומבחנים למניהם שעוזרים להחליט או לבחור. להמלצות אלו כמובן יש מקום בחיים והן גם עוזרות לחלק מהאנשים. יחד עם זאת, אם יצא לכם לשמוע המלצות אלו בעבר ואתם עדיין ממשיכים להתלבט וקוראים את הכתבה הזו , זה אומר כי לכם ספציפי זה לא עזר. למה זה לא עוזר? בית הספר היה לפני הרבה זמן (3-5 שנים), אתם כבר הספקתם לשרת בצבא , אולי גם לטייל בעולם ויכול להיות היום אתם גם עובדים בעבודה זמנית. כל הזמן הזה עברתם חוויות שונות, פגשתם אנשים, קראתם כתבות על ההייטק וכו׳ וחשבתם רבות על המשך החיים. אתם כבר לא תלמידי כיתה יב, התבגרתם וגם השתנתם.

EduLabs ספק רשמי של הטכניון בנושאי תוכנה ובינה מלאכותית.

EduLabs

ספק רשמי של הטכניון

בנושאי תוכנה ובינה מלאכותית.



חייבים לבחור את הדבר הנכון ולא הפשוט

ההמלצות שלי מבוססות על סמך ניסיון של אנשים רבים (חיובי וגם שלילי) וחוקי הכלכלה העולמית. נתחיל מדברים טריביאלים:

  1. רובינו רוצים להרוויח הרבה כסף, לא לעבוד קשה, לאהוב את מה שאנחנו עושים, ולהיות חופשיים בבחירת מקום העבודה שלנו.
  2. יש אנשים שרופים על מקצוע ספציפי והנקודות מסעיף קודם לא משנות את התמונה עבורם.

אפשר להגיד שיש לנו מטרות ברורות, עם הסתייגות על המשקלים בסעיפים אלו, או במילים אחרות עד כמה כל סעיף חשוב לנו. אני חושב שזה דיון נפרד על החשיבות וההשפעה של כל סעיף וסעיף וזה נשמע כמו כתבה נפרדת. לצורך כתבה זו אני אתייחס לחשיבות של כל סעיף בצורה בינארית ( כלומר חשוב / לא חשוב).


זה הוא המדריך לבחירת מקצוע אם אתם שייכים לקבוצה מספר 1 תזכרו דבר חשוב: לימודים זה לא מטרה זה אמצעי כדי להגיע לעבוד במקצוע או בתעשיה, לכן יש לבחור את המקצוע שתרצו לעבוד בו ( הסתייגות לאלה שלומדים בשביל הכיף וההעשרה).



לכו בעקבות הכסף הגדול בדרך הקצרה ביותר - כלל הכלכלה העולמי.

מדינות, ארגונים, חברות ואפילו חנות שכונתית שלכם פועלים לפי עיקרון זה. למה שאתם לא תעשו זאת גם? למה דווקא הכסף הגדול בזמן הקצר נמצא במקום הראשון? הכסף הגדול נמצא במקום שיש בו ביקוש גדול והיצע קטן. במקרה שלנו, בעלי המקצוע שמקבלים הרבה כסף כבר בתחילת דרכם, כלומר ישירות אחרי הלימודים. חפשו מקצועות בטבלאות השכר המעודכנות. תבחרו 5 מקצועות שנראים לכם המשתלמים ביותר גם בתחילת הקריירה וגם בהמשך בעוד 10 שנים. תהיו על הצד השמרני יותר ( כלומר תסתכלו על המשכורות הנמוכות של הטווחים). אין ספק כי מקצועות ההייטק לוקחים את המקומות הראשונים , במיוחד בהינתן כי תואר אקדמי הוא 3 שנים (תואר מדעי המחשב) ואם עושים קורס תכנות מקצועי ממוקד זה אפילו 6 חודשים. כמה דוגמאות מהחיים:

  1. מפתח תוכנה בהייטק , אחרי 6 חודשי קורס מגיע למשכורות התחלתיות של 15 - 20 אלף ש״ח
  2. רופא משפחה מתחיל אחרי 7 שנות לימוד , 12-14 אלף ש״ח
  3. כימאים, אחרי 4 שנות לימוד מקבלים 7-9 אלף ש״ח
  4. אדריכלים , 5 שנות לימוד, 6-9 אלף ש״ח


תבדקו כמות משרות פנויות קיימות היום בשוק לכל מקצוע ברשימה שלכם

כמו שנאמר קודם, המטרה של הלימודים היא להתחיל לעבוד במקצוע שבחרתם, לכן מומלץ ביותר לבדוק כמות משרות פנויות שיש היום בשוק. כדאי לחשוב על העתיד להימנע מלבחור במקצוע שהולך ונעלם בישראל. תוכלו לבדוק את כמות המשרות הפנויות ברשת חברתית לעבודה ועסקים LinkedIn. במידה ואינכם מכירים את לינקדאין, זה הזמן להתחיל להירשם לשם כי זה המקום שבו מפרסמות משרות ושם נוצרים קשרים עסקיים וקשרי הקריירה שלכם. לדוגמה ניתן לעשות חיפוש בהייטק (יש הרבה מקצועות בהייטק) ולראות כי יש הרבה יותר משרות בפיתוח תוכנה (Full stack, Backend, Frontend) מאשר משרות בבדיקות תוכנה.



תוודאו שכל המקצועות שהכנסתם לרשימה הם באמת מה שחשבתם עליהם

תבדקו את המשרות בצורה מהירה ביותר עם בעלי מקצוע. צרו קשר עם האנשים בתעשיה שעובדים במקצוע זה ודברו איתם. זוכרים את הלינקדאין? תפנו לבעלי המקצוע בהודעה אישית ותסבירו את עצמכם כי אתם הייתם רוצים לבקש להתייעץ איתם בנושא המקצוע. תשאלו אותם האם הם מרוצים? האם יש להם אפשרויות קידום? אם היה להם אפשרות לחזור בזמן , האם הם היו לומדים את אותו הדבר? איך נראה יום העבודה שלהם? אם אהבתם את התשובות וזה בכיוון שלכם, מזל טוב - מכאן יש לכם עוד מספר חברים-קשרים בתעשיה בה תרצו לעבוד בעתיד. חשוב מאוד! עכשיו זה הזמן שלכם לבדוק על בשרכם איך זה להתעסק במקצוע. תנסו לראות האם יש אפשרות למצוא חצי משרה או משרת מתלמד או אפילו עוזר בחינם כדי להבין על המקצוע מקרוב. יש לכם חברים בלינקדאין אשר יכולים לעזור לכם עם זה. אני מבין כי חלקכם יגיד שזה לא בא בחשבון, אך תחשבו שאחרי בחירת המקצוע אתם הולכים להעביר בין 3-7 שנות שנות לימוד (אם זה תואר אקדמי) ולהשקיע בין 50 -ל 80 אלף שקל , רק כדי להבין כי לא בא לכם להתעסק במקצוע. ללא ספק לא בכל מקצוע ניתן לעשות בדיקה זו, אך ברוב מקצועות אפשרי לחפש התנדבות, או התמחות (internship). במקצועות הייטק כמו תכנות זה בכלל לא שאלה, יש מלאה קורסי אונליין ביודמי ויוטיוב. למתכנתים מתחילים אני ממליץ ללמוד את השיעור הראשון שלהם בחיים עם ולריה איינבינדר, המרצה המובילה בקורסי הייטק ב EduLabs. אין דרישה בידע מקדים ואין צורך בהתקנת תוכנה כלשהיא.



שיעור תכנות ראשון בחיים. מתחילים לתכנת בלי רקע מקדים. EduLabs זה שיעור פשוט בתכנות והבנת מושגים ראשונים. שיעור זה מכוון לכל אלה שלא בטוחים שהם יכולים ללמוד תכנות.



תבדקו את האפשרויות שלכם להגיע למטרה בדרך הקצרה ביותר

בנקודה זו אתם כבר עם רשימה מסוננת של מקצועות בהם הייתם רוצים לעבוד ובתקווה התנסתם גם במקצוע בעצמכם . עכשיו נשאלת השאלה: איך אתם מקצרים את הדרך שלכם למקצוע ומתחילים לעבוד. הצעדים הבאים הם לבחור מוסד לימודי שנותן לכם את הידע הנדרש ולמצוא משרת סטודנט כמה שיותר מוקדם. לבחירתכם יש אוניברסיטאות, מכללות, וקורסי הכשרה. חשוב להזכיר כאן כי למקצועות המבוקשים הסכם , כלומר תנאי קבלה , הם גבוהים מאוד. לדוגמא בימינו בכל האוניברסיטאות ידרשו מכם בגרות עם מתמטיקה ואנגלית לפחות 4 יחידות + מבחן פסיכומטרי עם ציון של 640 נקודות לפחות. לכל מוסד יש דרישות משלהם, לדוגמא ניתן לבדוק התאמה לאוניברסיטת תל- אביב כאן. אם אינכם מתאימים לדרישות של המוסד במקצוע הספציפי , הפקולטה למדעי המחשב לדוגמא, זו לא סיבה לשנות את כיוונכם, אתם חייבים לבדוק את כל אפשרויות איך להשלים את המקצועות החסרים או לעשות קורס תכנות שיכול להביא אתכם לעבודה בהייטק תוך מספר חודשים, ועם הזמן להשלים גם תואר אקדמי, במידה ויש צורך.




תהיו אמיתיים עם עצמכם

תהיו פרגמטים זה משתלם, אחרת אתם עלולים למצוא את עצמכם כמו מספר רב של אנשים עם תארים אקדמיים שאין מה לעשות איתם.

  1. לא מצאתם משרות פנויות היום במקצוע שחשבתם לעבוד בו בעתיד? למה שיהיו בעוד שנה, כשתרצו לחפש משרת סטודנט, או בעוד 4 שנים?
  2. החלטתם כי בשביל המטרה שלכם חייבים ללמוד תעשיה וניהול, כי התפקיד הוא מנהל בכיר , תבדקו טוב טוב עם אנשים אמיתיים שתוכלו להיות מנהלים ישר אחרי התואר, סביר להניח שלא, כי ניסיון זה מה שקובע, אלא אם כן זה עסק משפחתי :-) .

High tech workers earn more!

Earn up to 50% more in a few months

Start your way in high-tech with an unfair advantage, exclusive knowledge, and the best connections!


Contact us!

Valeria Aynbinder

Valeria Aynbinder

Lecturer | AI- Expert | Entrepreneur | CTO


A leading expert in Artificial Intelligence with 15+ years of experience as a leader, lecturer, and entrepreneur. Passionate about new technology, teaching, and traveling.