מה לבחור ללמוד ב 2023? איך לבחור מקצוע הכי משתלם לעשור הקרוב?

ניסיון מעל הכל או איך לפתח קריירת מפתח full stack לפני סיום הלימודים?

מה צריך לדעת כדי לפתח קריירה מוצלחת כמפתח תוכנה full stack לפני שניגשים ללימודים ארוכים? האם תואר אקדמי או קורס הכשרת הייטק מקנים הכישורים והניסיון הנדרשים לעבודה?


28 ספטמבר 2022

Dan Avidor

דן אבידור

עוזר אקדמי

מיגֶל דה סֶרוואנטס, סופר ומחזאי ספרדי במאה ה-16 לספירה, הידוע ביותר בכל העולם עם הספר ״דון קיחוטה״ פעם אמר:

"Experience is the universal mother of sciences" Miguel de Cervantes

"הניסיון הוא האם האוניברסלית של המדעים" מיגל דה סרוונטס

הסופר הידוע לא היה הראשון שחשב כך.


היסטוריה קצרה של מקצועות ואוניברסיטאות

אזכור ראשון לגבי השכלה מקצועית או השכלה גבוהה מגיע ממצרים העתיקה. ארכיאולוגים ומדענים מצאו מגילות רבות עם חומר לימודי ברפואה שהייתה במצריים העתיקה כבר 3000 שנה לפני הספירה.

מדענים מעריכים כי רמת הידע ברפואה אצל המצריים העתיקים הייתה מתקדמת במספר רמות מכל עם אחר, אשר גם מוכיחות עבודות מחקר שונות על מומיות משנות 4000 לפני הספירה. הידע והניסיון של המצריים בתחום הרפואה הועברו במשך דורות וגם היו בין הגורמים המשפיעים ביותר על האקדמיה היוונית ההלניסטית. בשנות ה-350 לפני הספירה יוון ההלניסטית פיתחה סופית את התבנית של ההשכלה הכללית וחילקה את התחום ל-3 קבוצות עיקריות: השכלה בסיסית, השכלה עיקרית והשכלה גבוהה ואוניברסיטאית



המילה ״אקדמיה״ גם הגיעה מאתונה שביוון על שם מקום לבית הספר הראשון בפילוסופיה של אפלטון . על החשיבות של הניסיון בכל מקצוע היה מדבר גם אריסטו, הפילוסוף הגדול, אשר היה ממליץ לסטודנטים הצעירים שלו בפיזיקה ״ללמוד מעשיה״. "עבור הדברים שעלינו ללמוד לפני שנוכל לעשות אותם, אנו לומדים על ידי עשייתם." אריסטו. אריסטו חילק או סיווג את תלמידיו במקצוע רפואה ל-3 קטגוריות:

  • בעל מלאכה, שלמד רפואה באופן אמפירי ולמד את המקצוע מניסיון יומיומי.
  • המאבחן, שלמד באבחון.
  • תאורטיקן, שחקר את השילוב של שני הראשונים.

לדעתו של אריסטו תלמיד המשלב ידע תיאורטי וידע מעשי היה המקצוען המיומן ביותר.

לשפות יוונית ולטינית לא הייתה מילה אחת למקצוע; המילה "מקצוע" הופיעה לראשונה בלטינית של המאה השש-עשרה. המילה "אוניברסיטה", משמעותה לקבץ רבים לאחד. האוניברסיטה היוונית הייתה קיבוץ של תלמידים ומורים ל"אחווה" לעיסוק בלמידה או במדע. בהדרגה סביב אחווה זו צמח אשכול הספרייה, המוזיאון, פיקוח האסיפה הממלכתית, תמיכה כספית ממלכתית, דו-קיום של מחלקות שונות, וחיים משותפים של מורים ותלמידים. ניתן ללמוד עוד על ההיסטוריה של מקצועות בעבודה הבאה : Ahern, John J., "An Historical Study of the Professions and Professional Education in the United States" (1971). Dissertations. 1158.

EduLabs ספק רשמי של הטכניון בנושאי תוכנה ובינה מלאכותית.

EduLabs

ספק רשמי של הטכניון

בנושאי תוכנה ובינה מלאכותית.



השכלה גבוהה היום

היום לימודים באוניברסיטאות ובמכללות בארץ וגם בעולם, הם ברובם המכריע תיאורטיים לגמרי, כך שרוב הסטודנטים נכנסים לתרדמת מקצועית של -3-7 שנים ולומדים חומר תיאורטי ברובו. רוב המקצועות שלומדים היום באקדמיה אין להם שום שימוש בשוק העבודה, אלה יותר מתאימים להתקדמות לתארים גבוהים יותר. יחד עם זאת בארצות הברית יש תוכניות שונות לסטודנטים המציעים להם התמחויות ועבודות מחקר בתחום הלימודים שלהם. כמו כל דבר טוב בארצות הברית, השכלה גבוהה וכל מה שקשור להשכלה עולה הרבה כסף וסופר תחרותי. לצורך העניין, בארצות הברית, להבדיל מישראל, סטודנטים מבינים שכדי למצוא עבודה אחרי תואר אקדמי, אשר עולה פי 4-5 משכר הלימוד בישראל, הם חייבים להיות עם ניסיון עבודה כלשהו אותו ניתן לרשום בקורות חיים, גם אם הם מסיימים תואר באוניברסיטאות הנחשבות ביותר מליגת הקיסוס (Ivy League). לכן כל קיץ, ובמציאות כבר החל מחופשת חורף, יש תחרות מטורפת בין הסטודנטים לקבלת מקום התמחות בחברות הן במהלך הקיץ והן במהלך שנת לימודים כולה כדי לרכוש ידע, ניסיון וקשרים בשוק העבודה. סטודנטים שלא הספיקו או לא הצליחו למצוא מקום לקיץ הקרוב מחפשים מקום התמחות גם מחוץ לארצות הברית, כך למשל כל קיץ מגיעים לארץ מאות סטודנטים אמריקאים בתוכנית ״מסע״ ודומים לה. סטודנטים אלוה עושים התמחות חינמית בחברות הייטק ישראיליות למשך כחודשיים וחצי בתור מפתחי תוכנה צעירים, עוזרים במכירות ובמיתוג של חברות ידועות וסטארטאפים ישראלים. חלקם ממשיכים לעבוד עם חברות גם למשך שנה או שנתיים אחרי סיום ההתמחות כבר מארצות הברית בצורת מקוונת. בסופו של דבר סטודנטים אמריקאים מבינים כי לימודים עצמם זה טוב, אך אין תחליף לניסיון מעשי בתחום, ואם לא מצליחים למצוא התמחות בתחום אז מחפשים לפחות משהו קרוב לתחום, שיכול להעשיר אותם בידע ויכולת עבודה בצוות וכמובן קשרים. כמו כן קיימות עוד תוכניות שונות כגון SURF העוזרים לסטודנטים לבצע פרויקטי מחקר והתמזגות לעולם העבודה גם תוך כדי שנת הלימודים.



כמה מילים על ה- Ivy League. אני בטוח כי פה ושם שמעתם על לפחות אחת מ-8 האוניברסיטאות המרכיבות את הליגה. אלו הם אוניברסיטאות פרטיות בחוף המזרחי של ארצות הברית עם שמות עולמיים, כגון : אוניברסיטת בראון, אוניברסיטת הרווארד, אוניברסיטת ייל, אוניברסיטת פנסילבניה, אוניברסיטת קולומביה, דארטמות' קולג', אוניברסיטת פרינסטון ואוניברסיטת קורנל. 16 מתוך 45 נשיאי ארצות הברית למדו באחד האוניברסיטאות האלו וביניהם ברק אובמה, דונלד טראמפ, וג'ון קנדי.


כאן חשוב גם לציין כי בישראל גם יש מספר תוכניות מצומצמות בשילוב סטודנטים בתעשיה, אך רובם לא ממש פעילים ומאוד תלויים במרצים עצמם. ואם תחשבו כמה דקות ותשאלו את עצמכם מה מחפשות חברות בהם אתם הייתם רוצים לעבוד, אתם בקלות תסכמו תשובה טריוויאלית כי כל לקוח מחפש לקבל שירות מעולה במחיר מקובל עם סיכון נמוך. בשוק העבודה - החברה היא הלקוח שבוחן את השירותים שלכם בין אם אתם מתכנתי תוכנה full stack או אנשי מכירות. מכאן המסקנה פשוטה מאוד, צריך לתת מענה לכל ה-3 הסעיפים האלו. אם יש לכם את הידע המעמיק הנדרש לתחום, וניסיון אמיתי, אשר ניתן לצבור במהלך הלימודים כמתמחה או עבודות מחקר, אתם נותנים מענה לחברה המחפשת עובדים חדשים וכך הפכתם ליהלום אותו מחפש כל מעסיק.

יחד עם זאת זה לא המצב בהשכלה הגבוהה שיש לנו היום. אנחנו ב EduLabs רואים את הבעיתיות של שיטת הלימודים בארץ, ולמרות שהלימודים בישראל נמצאים ברמה גבוהה, הם עדיין לא ברמה של ארצות הברית. בארצות הברית הקפיטליסטית וסופר תחרותית בכל תחום, כולל בתחום הלימודים וחיפוש העבודה, פיתחו שיטות יעילות המכינות ומקדמות סטודנטים לקריירה מוצלחת. לעומת זאת, הסטודנטים בישראל מסיימים לימודים ללא הבנה איך הם עושים את הצעד הבא ומשתלבים בשוק העבודה. תחרות על מקומות עבודה טובים תמיד קיימת בכל תחום, כמו שאתם מחפשים מקום עבודה נפלא עם משכורת גבוהה כך גם אחרים. אין הרבה אנשים בעולם המעדיפים לעבוד בעבודה קשה, לא מעניינת ולא מתגמלת, ומכאן מגיעה התחרות. השאלה היחידה היא איך להיות הטוב ביותר כדי לנצח בתחרות?

"I looked at my competitors and I thought that, If they could do it, I could do it. And if, they are popular and doing well, I could compete with them." Tommy Hilfiger

"הסתכלתי על המתחרים שלי וחשבתי שאם הם יכולים לעשות את זה, אני יכול לעשות את זה. ואם הם פופולריים ומצליחים, אוכל להתחרות בהם". טומי הילפיגר


ב EduLabs אנו משלבים את הטוב משני העולמות: ידע תיאורטי עמוק והבנה של יסודות מדעי המחשב, וניסיון מעשי בטכנולוגיות, שפות תכנות ופריימבורקים הרלוונטיים לתעשיית ההייטק העכשווית. כך ב- EduLabs אנו מכינים את הדור הבא של מפתחי תוכנה full stack נינג׳ות אשר יודעים להסתדר אפילו עם בעיות שאף פעם לא פגשו בחיים. שיטת הלימודים בקורס full stack של EduLabs, כוללת גם שילוב הסטודנטים בעולם ההייטק מהיום הראשון. כמו ב Ivy League שבארצות הברית, סטודנטים שלנו מתחילים להתברג לתוך שוק ההייטק הישראלי וליצור קשרים עם חברות אמיתיות ישר מתחילת הקורס, מה שמקנה להם יתרון תחרותי מנצח בחיפוש משרת הייטק הראשונה שלהם.


בכל אופן תזכרו, ניסיון מעל הכל, כי בסופו של דבר חברות מצפות ממכם לקבל תפוקה מהר ככל הניתן וזה בריא. בהצלחה!

Valeria Aynbinder

Valeria Aynbinder

Lecturer | AI- Expert | Entrepreneur | CTO


A leading expert in Artificial Intelligence with 15+ years of experience as a leader, lecturer, and entrepreneur. Passionate about new technology, teaching, and traveling.