מה לבחור ללמוד ב 2023? איך לבחור מקצוע הכי משתלם לעשור הקרוב?

שאלות נפוצות לסטודנטים למדעי המחשב או קורס Full Stack.

תשובות לשאלות הנפוצות ביותר ללומדי מדעי המחשב או קורס תכנות כמו Full Stack. תמצית התשובות מהראיון עם מפתח תוכנה בהייטק שעשה קורס full stack.


18 אוקטובר 2022

Dan Avidor

דן אבידור

עוזר אקדמי

הקריירה של בן מתחילה מתואר במשפטים שבוטל שבועיים לפני תחילת הלימודים. היום בן הוא מפתח תוכנה בחברת ההייטק המובילה, בה התחיל לעבוד עוד לפני סיום קורס Full Stack. אבל הכל מתחיל מתשוקה לפתרון בעיות ואהבה אמיתית לטכנולוגיה.



למה כתבנו כתבה זו?

כתבה זו היא תמצית של אחד הראיונות בסדרת הראיונות של - The Hi-Tech Vibe של ולריה איינבינדר, המייסדת והמרצה המובילה ב- EduLabs.



סדרת הראיונות The Hi-Tech Vibe נולדה כדי לקרב את עולם ההייטק לאנשים מחוץ לתחום הזה. בסדרה זו ולריה נפגשת עם אנשים שונים בתעשיית ההייטק ומחפשת תשובות לשאלות המעניינות את כל מי ששוקל להיכנס לתחום ומחפש מידע על איך עושים זאת בהצלחה. אם אתם מתעניינים בהייטק, תרשמו לערוץ ה- YouTube שלנו כדי לא לפספס פרקים חדשים.

בראיון מדברים על הרבה נושאים חשובים, וכדי להקל על האנשים בחיפוש התשובות לשאלות הספציפיות, החלטנו לתמצת את השיחה ולייצג אותה כאן בצורה טקסטואלית. אתם מוזמנים לשתף את הכתבה לחברים שלכם ב- Facebook, LinkedIn או Twitter בלחיצת כפתור בלבד. כתבה זו מייצגת את הראיון אך אינה מתמללת אותו מילה במילה. אתם מוזמנים לצפות בראיון המלא כאן:



תכירו את בן:

בן במקור מעתלית. בצבאה היה ביחידה לוחמת. עשה קורס קצינים. שירת בקבע. אחרי שירות צבאי עבד בחדר כושר. התקבל לתואר במשפטים, אותו ביטל שבועיים לפני לימודי קורס Full Stack. במהלך הקורס, בן יחד עם עוד סטודנט בקורס יסדו מיני סטארטאפ מוצלח. בן וחבר שלו לקורס התחילו לעבוד בחברת הייטק כחודש לפני סיום הקורס (קורס של 6 חודשים).



למה אנשים בוחרים ללמוד קורס Full Stack ולא תואר אקדמי באוניברסיטה?

התוכנית של בן היתה להתחיל להתעסק בתכנות כמה שיותר מוקדם. ידוע גם שתואר אקדמי במדעי המחשב מלווה בהרבה קורסים שלא בהכרח קשורים להייטק. לכן התקבלה ההחלטה להתחיל ללמוד לבד מהאינטרנט ובהמשך להתקדם לקורס Full Stack מסודר. בן תכנן להתחיל להתברג לתחום ההייטק מהר ככל הניתן ולהתעסק במה שמעניין אותו ולהשלים את התואר האקדמי בהמשך במידת הצורך.

EduLabs ספק רשמי של הטכניון בנושאי תוכנה ובינה מלאכותית.

EduLabs

ספק רשמי של הטכניון

בנושאי תוכנה ובינה מלאכותית.



האם היו חששות שלא תמצא עבודה בהייטק אחרי הקורס?

תמיד יש חששות שלא תוכלו למצוא עבודה בגלל סיבות כאלו ואחרות, כגון: יש הרבה תחרות, אתם לא מגיעים מהתחום, לא הייתם ביחידת מחשבים בצבא, לא למדתם את תחום המחשבים אף פעם. אבל אם זה הדבר שאתם רוצים להתעסק בו אז אין לכם חסם. לדוגמא, בן פגש את הקוד לראשונה כחצי שנה לפני שנרשם לקורס Full Stack.



האם תרצה ללמוד תואר אקדמי גם אם אתה כבר עובד בהייטק?

אם כבר להשלים את התואר במדעי המחשב אז לא בשם התעודה אלה בגלל הקורסים המעניינים, קרי רכישת ידע שימושי ושיפור עצמי.



איזה שפות תכנות למדת בקורס פול סטאק ובמה משתמשים בעבודה?

בקורס לא מלמדים את כל שפות התכנות האפשריות בעולם. אז אם למשל בקורס מלמדים Python ו- NodeJs אז בחצי שנה עבודה, חוץ משפות אלה, נאלצים ללמוד מהר גם שפות תכנות אחרות לפי הצורך. תחום ההייטק הוא תחום מאוד דינמי שמתפתח מהר ודורש להיות בעל יכולת הסתגלות ולמידה עצמית, לכן שפת תכנות פחות חשובה, מה שקובע זה ידע מעמיק בתהליכים ואיך הכל עובד.



האם קשה ללמוד שפת תכנות חדשה כאשר למדת שפת תכנות אחרת?

יכולת לעבור בין שפות תכנות, גם אלה שלא ידעת קודם, היא דרישה בסיסית מכל מפתח תוכנה. זה נורמלי שמפתחים בו זמנית יכולים לעבוד על מספר פרויקטים, כל אחד בשפת תכנות אחרת. העיקר זה להבין את ההגיון מאחורי השפה כי על בסיס לוגיקה זו נבנה כל השאר. אם מבינים את ההגיון מאחורי הדברים אז להשלים את הסינטקס החסר בשפת תכנות החדשה לוקח לא יותר מיומיים-שלושה.



איך לבחור קורס תכנות?

היזהרו מאנשי מכירות שמנסים למכור לכם את הקורס ומשתמשים בהרבה באזוורדס (buzzwords) ודברו עם האנשים בהייטק, במקצוע בו אתם הולכים להתעסק. חברים מהייטק יכולים לעזור לכם להבין מה חשוב ללמוד ומה לא. המלצה חמה על שני הדברים העיקריים בבחירת קורס תכנות מוצלח:


  • בחרו לפי המרצה - מה הניסיון של המרצה? איפה המרצה עבד? איזה קשרים יש לו? בסופו של דבר המרצה זה מי שהולך ללוות אתכם כל הקורס, מניסיון של המרצה אתם הולכים ללמוד. אם המרצה בעצמו ללא ניסיון רב בתעשיה, אז מה הוא יכול ללמד אתכם? תבחרו את המרצה עם תשוקה ויכולת ללמד. תבדקו כי אתם מתחברים אליו ושהמרצה יודע להסביר את החומר. הרי לא תוכלו ללמוד מהנסיון של המרצה אם הוא לא יודע ללמד.
  • סילבוס - האם הסילבוס מתאים למה שאתם מחפשים להתעסק בו בעתיד? את הנושא הזה ניתן לברר בשיחה עם אנשים מהתחום.


איך מתכוננים לקורס תכנות כדי להצליח בלימודים?

מומלץ מאוד ללמוד לבד את הבסיס של שפת התכנות העיקרית הנלמדת בקורס לפני שהקורס מתחיל. ידע בסיסי שנרכש יאפשר לכם להתמקד ולהתמקצע בדברים החשובים ולא להתעסק בדברים הבסיסיים כמו תחביר.



האם אפשר ללמוד פיתוח תוכנה לבד?

כן, אפשר ללמוד פיתוח תוכנה לבד למי שיודע להתמיד וללמוד לבד בלי מסגרת. הערך של מסגרת הלימודים הוא לא בתעודה אלה בידע והניסיון של המרצה. המרצה יכול לכוון אתכם לכיוון הנכון, להבין מה חסר לכם ולעזור להסתדר עם הלימודים וכך להגביר את הסיכויים שלכם להשיג את המטרה (עבודה בהייטק).



כמה זמן יש להשקיע בלימוד עצמי בקורס תכנות?

אנחנו ב-EduLabs ממליצים להשקיע בלימוד עצמי לפחות את כמות השעות ששווה לשעות השיעור בקורס. כלומר אם בשבוע של קורס בוקר יש 15 שעות הרצאה שבועיות, אז יש להקדיש לפחות 15 שעות נוספות ללימוד עצמי במהלך אותו השבוע. במהלך קורס Full Stack, בן היה משקיע 6 שעות לימוד עצמי כל יום חוץ מימים בהם היו שיעורים של הקורס, כלומר 30 שעות שבועיות. כל זה תוך עבודה כברמן.



לאיזו משרת פיתוח ניתן להתקבל אחרי קורס Full Stack?

מפתח תוכנה Full Stack הוא מפתח תוכנה אשר יכול להתאים ל-3 סוגי משרות עיקריות


  • משרת Full Stack - לפעמים ניתן לפגוש משרה בשם מפתח אתרים. חשוב לדייק כי מדובר באתרים דינמיים, או אפליקציות ווב (web applications), ולא אתרים סטטים. אפליקציות ווב לדוגמה הן YouTube, Amazon, EasyJet, Airbnb ועוד. מפתח Full Stack יודע לבנות אפליקציות אלו מא׳ עד ת׳. Full Stack = Backend + Frontend
  • מפתח Frontend - הוא מפתח האחראי רק על הצד של הלקוח, כלומר על כל ממשק המשתמש
  • מפתח Backend - אחראי על הצד הלא נראה ללקוח או הצד הלוגי של האפליקציה המתבצע בשרת ובמסדי הנתונים.


באיזה שלב של קורס Full Stack כדאי להתחיל לחפש עבודה?

השלב שבו אתם יודעים לפתח אפליקצית ווב שלמה לבד, גם את צד השרת וגם את צד הלקוח. מרגע זה אתם מוכנים לחפש עבודה כמפתח Full Stack. הסיבה למה לא כדאי לכם להתחיל בחיפוש עבודה מוקדם יותר היא כי בראיון עבודה אתם הולכים להיבחן על החומר המצופה מכם לדעת כמפתח Full Stack.



האם לא עדיף להתחיל לחפש משרת פיתוח תוכנה מוקדם ככל הניתן?

למרות המחשבות כי כדאי לנסות לחפש עבודה מוקדם ככל האפשר (אפילו במשכורת נמוכה, רק כדי להתחיל), החלטה זו תהיה שגויה ממספר סיבות.


  • חברות הייטק מחפשות מפתחים שיכולים לתת תפוקה כמה שיותר מהר או לחילופין טאלנטים עם פוטנציאל שיוכלו להגיע לרמה זו בזמן הקצר ביותר.
  • בראיון עבודה אתם הולכים להיבחן על החומר המצופה מכם לדעת כמפתחי תוכנה, במידה ותצליחו להגיע לראיון עבודה.
  • תהליך חיפוש העבודה הוא תהליך לא פשוט ומצריך לא מעט מזמנכם. ככל שהידע והניסיון שלכם קטן יותר כך יותר קשה למצוא משרה המתאימה לכישורים שלכם. תהליך חיפוש העבודה יכול להיות מתסכל מאוד במיוחד עם אין לכם את הכישורים המתאימים. אתם הולכים להשקיע המון זמן בחיפוש עבודה ופחות ברכישת ידע שיאפשר לכם להתקדם לתפקידים המעניינים.

הבחירה הנבונה יותר היא להתמקד בלימודים עד שאתם לא מגיעים לנקודה בה אתם בטוחים בידע וביכולות שלכם, אחרת אתם עלולים להגיע למצב של ״תפסת מרובה, לא תפסת״



האם תיק העבודות מספיק כדי למצוא עבודה ראשונה בהייטק?

בד״כ מוסדות לימוד מבטיחים לסטודנטים שלהם תיק עבודות עם 3-4 פרויקטים להוכחת הידע והיכישורים של הסטודנט למעסיק הפוטנציאלי. האמת הלא נעימה היא הפרוייקטים לא מעניין אף אחד. בפרויקטים האלה לא היה שום שימוש מצד משתמשים אמיתיים ואלפי סטודנטים מסתובבים עם אותם הפריוקטים כבר שנים. פרויקט יותר משמעותי הוא פיתוח מוצר שימושי אפילו לשימוש עצמי, כך שתוכל להסביר את משמעותו ואת חשיבותו. ככל שהפרויקט שימושי יותר כך הוא מוערך יותר. וכמות הפרויקטים לא משנה. לכן פרויקט ייחודי בו היו משתמשים אנשים אמיתיים לפתרון בעיות שלהם הוא הפרויקט הנחשב ביותר. פרויקט מסוג זה הולך להיות ייחודי ויבדיל אתכם מאחרים ולכן גם מעניין יותר עבור המעסיק הפוטנציאלי. תזכרו: מעסיק פוטנציאלי, ראש צוות או מגייס, מעוניין בעובד היודע להסתדר עם בעיות אמיתיות, והדרכים הייחודיות שלכם לפתרון בעיות אלו אומרות עליכם הרבה.



כמה קורות חיים צריכים לשלוח למשרת מפתח תוכנה ג'וניור?

מכל המשרות הרלוונטיות לכישורים שלכם אליהם הגשתם קורות חיים, תקבלו זימון לראיון עבודה רק לכ-15% מהם. ותעברו כ -10% מראיונות העבודה האלה. מספרים אלה אינם מדויקים אבל מייצגים את העומדן למפתח ג׳יוניור בינוני.

שאלה : כמה קורות חיים עליכם לשלוח, אם ברצונכם לקבל 2 הצעות עבודה בו זמנית (עדיף לייצר מצב שבו המעסיקים הולכים להתחרות בכם)?

2/(0.15x0.1) = 133.3 כלומר עליכם להגיש את קורות החיים לפחות ל-134 משרות. אם לא הגעתם לתוצאה זו או התקשתם בחישוב, אולי תרצו להתאמן קצת יותר על השאלות הלוגיות באוסף שלנו.




למה אחוזי ההצלחה בראיונות העבודה הם נמוכים?

כמו שכתבנו, זה עומדן ולא מספר אמיתי. 10% הצלחה מתיחסים גם למועמדים עם תואר אקדמי וגם לאלה שעשו קורס הסבה להייטק. יש מספר סיבות לכך.

  • אין לכם קישורים הנדרשים למשרה זו. אז התחלתם לחפש משרות בלינקדאין ולשלוח קורות חיים לכל משרה שנראית לכם מתאימה איכשהו לדברים שלמדתם. בהרבה מהמקרים סינון ראשוני של מתמודדים מתבצע לפי קורות חיים. לא יזמינו אתכם לראיון עבודה אם אין לכם כישורים מנדטוריים למשרה. שלב הסינון הבא מתבצע בהיכרות ראשונית, לפעמים בשיחה טלפונית, בה המראיין מנסה להבין האם יש לכם את אותם הכישורים הנדרשים אשר ציינתם בקורות החיים. לפעמים אתם גם מגיעים לשלב הבא בו המראיין בודק איכותית את אותם הכישורים. בכל שלב כזה יש אפשרות כי מה שהצהרתם בקורות חיים לא תואם למציאות, לכן לא תעברו לשלב הבא. לדוגמא, משרה דורשת ידע ב No SQL Database, ואתם במהלך הלימודים שלכם עברתם על חומר זה ביומיים (באוניברסיטה, מכללה, קורס או בלימוד עצמי) ולדעתכם אתם ״יודעים״ את החומר לכן גם רושמים את הידע בקורות חיים. מה שקורה בפועל בראיון העבודה, אם הסעיף הזה הוא מנדטורי למשרה, המראיין יבחון ויתקיל אתכם בשאלות, באגים ומצבים לא שיגרתיים. העובדה שפגשתם באיזשהו שלב בחיים את המושגים הנדרשים לא תעזור לכם אם לא תירגלתם לפתור בעיות בנושא. ולכן כתוצאה לא תצליחו לעבור את המבחן.
  • יש לכם ידע מתאים למשרה אך חסר לכם ניסיון. נכון, אתם בעמדה של מפתח ג׳יוניור והשאלה היא מאיפה יכול להיות לכם ניסיון? זה לא ממש נכון. ברוב המקרים מראיינים אינם מחפשים פתרון מושלם במשימות לא טרוויאליות והם מבינים שהמרואיין נמצא בעמדה לא שיגררתית. לכן ברוב המקרים המטרה של המראיין היא לבדוק את אופן המחשבה שלכם. איך אתם ניגשים לפתרון הבעיה? מה הוא תהליך המחשבה? הרי ברור כי אין מצב לדעת הכל בחיים, אבל אם הכיוון שלכם נכון, כי יש לכם הבנה בסיסית על איך התהליכים עובדים, אתם הולכים להיות נכס לחברה. במידה וקיבלתם משימה ולא עמדתם בה כי ״חסר לכם ניסיון״ - זה אומר שעליכם להשלים את הניסיון הזה לראיון עבודה הבא. איך? פותרים הרבה תרגילים בנושא. כלומר אתם צוברים את הניסיון להתמודד עם הבעיות ומשתפרים מראיון לראיון.
  • עברתם ראיון עבודה טכני ולא עברתם משאבי אנוש. אתם חייבים לזכור כי חלק ניכר מהראיון עבודה הוא התאמת האישיות שלכם לצוות ולחברה. אתם יכולים להיות נינג׳ות בנושאים טכניים אבל אם אינכם מתאימים לרוח הצוות או החברה, לא תתקבלו למשרה זו. בסופו של דבר גם מראיינים הם אנשים שמתחברים או לא מתחברים למרואיינים, וזה נורמאלי לחלוטין. ממשיכים לחפש מקום מתאים לכם.
  • עברתם את כל המבחנים ולא קיבלתם חוזה. גם זה יכול להיות ממספר סיבות. כגון שינויים פנימיים בתוך החברה, שינוי מצב השוק - בחלק מהחברות תהליך גיוס עובדים יכול להימשך גם יותר מחודש ובזמן הזה הכל יכול לקרות. או שהיה מישהו מתאים יותר למשרה זו מסיבות כלשהן. לא משנה, ממשיכים בתהליך לראיון עבודה הבא.


איך ניתן להגביר את הסיכויים למצוא משרה ראשונה למתכנת ג׳וניור?

כדי להגביר את סיכויי ההצלחה שלכם במציאת משרה ראשנה כמפתח תוכנה עליכם לפעול במספר מישורים:


  • רכישת ה- Soft Skills. כך או אחרת תכונות אלה הן שימושיות ונחוצות לא רק למפתחי תוכנה, אלה גם לכל בעל מקצוע. אלו הם התכונות שיעזרו להתקדם בחיים, לגדול בקריירה שלכם וכמובן למצוא את המשרה הראשונה שלכם כמפתח תוכנה. הכישורים הרכים מאפשרים לכם להתמזג בחברה, לעבוד בצוותים בצורה אפקטיבית, לעשות קשרים עם אנשים, לפתור בעיות בצורה יצירתית ועוד. אי אפשר לרכוש Soft Skills מלקרוא ספרים, מאמרים או לראות וידאו ביוטיוב. אלו הם כישורים שמתפתחים עם הניסיון וזה דורש זמן רב. לכן קורס Full Stack ב- EduLabs בנוי בצורה כזו שמהיום הראשון סטודנטים שלנו מפתחים ומתרגלים את הכישורים הרכים שלהם יחד עם לימודי המקצוע.
  • שיווק עצמי ויצירת קשרים. מי אתם? מה אתם אוהבים? מה העמדות שלכם? מה הם החלומות שלכם? האם אתם פרסונה מעניינת ומי הם החברים שלכם? ככל שיש לכם יותר קשרים וחברים בתחום, כך יהיו לכם יותר הזדמנויות אמיתיות להתקדם בחיים בכלל ולמצוא את המשרה הראשונה שלכם בפרט. תהליך זה גם הוא דורש זמן רב לכן יש להתחיל אותו מוקדם ככל האפשר. להבדיל ממוסדות לימוד אחרים, סטודנטים של EduLabs מתחילים את המיזוג שלהם בעולם ההייטק מתחילת הקורס, יחד עם לימודי המקצוע. ניתן ללמוד עוד על איך עושים שיווק עצמי בראיון של ולריה איינבינדר עם אורי קליפר. איך להצליח בהייטק בעזרת שיווק עצמי? איך עושים שיווק עצמי מוצלח?The Hi-Tech Vibe, EduLabs
  • תירגול, תירגול, תירגול. ככל שמתרגלים יותר כך גם תהיו מנוסים יותר במקצוע. תוכלו למצוא אוסף שאלות לוגיות כאן והמון תרגילים טכניים ב- LeetCode. כמו כן, ישנם עוד הרבה טיפים על חיפוש עבודה לג׳וניורים בכתבה הזו


האם זה מקובל לתת למועמד משימת בית של מספר ימים בהתמודדות למשרת מפתח תוכנה?

בהחלט כן. זו היא פראקטיקה נורמלית, כאשר המראיינים רוצים לבדוק לעומק את המרואיין. בד״כ סוג משימה זה מגיע אחרי מספר משימות קצרות. זה סימן טוב למרואיין האומר כי חברה עדיין מעוניינת בו. לרוב, יתנו לכם כ-4 ימים לביצוע המשימה.



למה נותנים משימת בית למתכנת בראיון עבודה?

משימת בית יכולה להיות סוג של מיני פרויקט או אפליקציה פשוטה. משימה מסוג זה באה לבדוק:


  • יכולת ראיה כללית - מה המרואיין הולך לעשות ואיך הוא הולך לתקוף את המשימה.
  • יכולת פרויקטלית- היכולת לחלק משימה גדולה לתתי משימות קטנות ולמפות את המצב הכללי (מה ידוע, מה חייבים לבדוק, מה חייבים להשלים וכו׳)
  • יכולת למידה עצמית - הבנת החלקים החסרים לביצוע המשימה, למידה וישום הכישורים/היכולות.

בסוף המשימה המרואיין יישאל על כל השלבים האלה. המרואיין יכול לעבור את המשימה בהצלחה למרות שלא השלים אותה, אם יש לו הסברים מעמיקים על הדרך לפתרון.



האם מקובל לבקש הארכת זמן ממראיין להשלמת משימת בית למשרת מפתח תוכנה?

כן, עדיף ליצור קשר עם המראיין ולבקש הארכה, במידה ואינכם מספיקים להשלים את המשימה בזמן הנקבע. זה יכול להיות מסיבות כאלה או אחרות, הן אישיות והן מקצועיות.

Valeria Aynbinder

Valeria Aynbinder

Lecturer | AI- Expert | Entrepreneur | CTO


A leading expert in Artificial Intelligence with 15+ years of experience as a leader, lecturer, and entrepreneur. Passionate about new technology, teaching, and traveling.